Bra sajter med fria bilder

Med mänskliga hjärnor som bearbetar bilder 60 000 gånger snabbare än text, är bra foton avgörande för att fånga uppmärksamhet och föra fram ditt budskap. Men vad gör du om du inte har tillräckligt med bildmaterial? Det finns idag bildbanker och annat på nätet där du kan hitta bilder. En del måste köpas, andra ges bort gratis. Nedan hittar du flera bra sajter där du kan hämta bra bilder, utan att det kostar dig en massa pengar.

iStockphoto.com (av Getty Images) och Shutterstock.com är de mest välkända betalfotosajterna. Du kan hitta bilder på nästan vad som helst här - men till ett rejält pris. Dessutom är många av stockfoton alldeles för, ja, "stockiga". Tänk over-the-top typiska amerikanska bilder på absurt glada människor med onaturligt vita tänder.

Lyckligtvis finns det alternativ. 

1. VECTEEZY

Vecteezy har ett omfattande bibliotek med fina gratis stockfoton. Det finns några fördelar som gör att den här webbplatsen sticker ut mot andra fotowebbplatser. För det första har webbplatsen en mer robust sökmotor som låter dig filtrera foton efter färg, orientering, stil, antal personer, ålder på modeller och mer. För det andra tillhandahåller Vecteezy signerade modell- och egendomsreleaser för alla gratisfoton där det behövs. Detta skyddar användare (och deras design) från alla juridiska skyldigheter – en detalj som ofta förbises av andra gratis stockfotosajter. Slutligen granskar Vecteezys innehållsteammedlemmar manuellt varje fotoinlämning för kvalitet. Detta innebär att deras fotosamling är expertutvalt, vilket säkerställer en hög kvalitet.

2. FREEPIK

Freepik är en kraftfull sökmotor som hjälper användare att hitta gratis högkvalitativa stockfoton och andra grafiska resurser som vektorbilder, illustrationer och PSD-filer. Miljontals grafiska resurser finns tillgängliga att ladda ner och kan användas i alla personliga eller professionella designprojekt. Dessutom har Freepiks sökmotor kraftfulla filter som hjälper till att hitta alla typer av resurser, orientering, färg, stil etc. Freepik-användare kan ladda ner grafiska resursformat som är kompatibla med Adobe Illustrator eller Photoshop.

3. MORGUEFILE

Den här sidan är också något annorlunda. Bilderna är inte kurerade och inte lika professionellt producerade som på Unsplash eller Gratisography. Du hittar bilder på slumpmässiga människor och vardagliga föremål, ungefär som att din moster Sally delade sin Google Foto-ström med dig. Morguefile är inte platsen för att hitta stora rubrikbilder, men om du behöver ett enkelt gratisfoto av ett barn som borstar tänderna är det här webbplatsen för gratis stockfoton för dig.

4. PIXABAY

Den här sidan har en mycket stor databas med bilder av hög kvalitet. Det är något mer inriktat på affärer och marknadsföring än Unsplash, vilket ofta är användbart för innehållsmarknadsförare och bloggare. En annan stor fördel med Pixabay är att de också erbjuder gratis vektorer och illustrationer.

5. STOCKVAULT

Stockvault är en annan bra källa till gratis stockfoton, bakgrundsbilder och till och med texturer. Kollektionen är bara ungefär hälften så stor som Unsplash, men den är välutvecklad och har dagliga nya tillägg. Den här sidan har också en bra sökmotor och är välorganiserad för att surfa efter kategori.

6. PEXELS

Vi kan inte göra ett inlägg om gratis stockbilder utan att nämna Pexels. Deras stora, välorganiserade samling av gratis stockfoton är en av de bäst samlade på internet. Dessutom har de gratis stockvideor! Pexels är den bästa bildkällan för många bloggare.

7. PICJUMBO

Drives av en 24-årig fotograf som var trött på att få sina bilder avvisade av stora aktiesajter och bestämde sig för att skapa sina egna. PicJumbo är nu en blomstrande gratis bildgrupp med ett stort urval av vackra gratisfoton.

8. RAWPIXEL

Rawpixel påstår sig ha den mest varierande samlingen av stockfoton i branschen - och det kan vara sant. De har också vektorer, PSD-mockups och public domain-innehåll som berömda japanska träpaneler. Deras betalda alternativ bidrar till Hope for Children.

9. RESHOT

Mer än bara en enkel bildsamling, Reshot är en gemenskap med ett uppdrag. De syftar till att ge nya fotografer en plattform för att dela sin kreativitet med dem som behöver det. Deras kurerade samlingar är omfattande, fantastiska och helt gratis.

Vad sägs om användningsrättigheter för gratis stockfoton?

Nästan alla bilder på dessa kostnadsfria aktiewebbplatser har en Creative Commons Zero (CC0)-licens. Det betyder att du kan kopiera, anpassa eller distribuera bilderna – även för kommersiella ändamål – utan att kräva upphovsmannens medgivande. Med andra ord, gör vad du vill med dem!

9 May 2023