Visa bilder och film från datorn i din tv

Om du har tagit en massa bilder eller filmat med din kamera och vill visa upp dessa via din tv? Då finns det lite olika sätt att gå tillväga på. Moderna bildskärmar och smarta tv-apparater kan anslutas till en dator på flera olika sätt. Hur du ska göra beror till stora delar på hur gammal din tv är.

Usb-minne eller extern hårddisk

Om du har en usb-port i tv:n, så kan du på enkelt sätt se till att kopiera över dina bilder och dina filmer till ett usb-minne eller en extern hårddisk. Sedan ansluter du den till din tv. 

Ethernet eller Wi-Fi

I Windows 10 finns det en smart funktion. Den heter Mediedirektuppspelning. Den kan används för att skicka musik, bilder och filmer till andra enheter i nätverket. Detta kräver att tv:n är ansluten till samma nätverk, antingen via kabel eller trådlöst.

Hdmi-kabel från datorn

Om du har en hdmi-utgång i datorn och en hdmi-ingång i tv:n är saken enkel: Anslut enheterna till varandra med en hdmi-kabel. Du som vill hitta bästa hdmi-kabeln, du kan kolla in denna artikel. Du bör satsa på en som är max 15 meter lång. Se även till att välja rätt hdmi-ingång i tv:n.

Google Chromecast

Google har en egen liten dosa som kallas för Chromecast. Med en sådan så slipper du ha en massa sladdar mellan datorn och tv:n. En annan fördel är att Chromecast även fungerar med mobiltelefoner. Den kan du sedan enkelt ansluta  till en hdmi-port i tv:n och tar emot innehåll via det trådlösa nätverket.

8 May 2022